Zpět na výpis článků

Slunce na talíři - BATÁTY

Publikováno 19.01.2015  |  Nikola radí/zkouší



Brambory v jídelníčku mých klientů nikdo nenajde. Většinou se setkávám s údivem, možná i zděšením, když je škrtám mezi prvními potravinami, které půjdou z kola ven. Čím ale tradiční přilohu, kterou zná snad každý z nás nahradit? A tak jednou z variant, čí je nahradit jsou batáty známé také jako sladké brambory, které na talíři září jako slunce. Mnoho lidí je označuje jako superpotraviny. Nedivím se. Na talíři je jednou týdně mívám. 

Proč zrovna batáty?

- mají mnoho vitamínů a minerálů (draslik, batakaroten, pektin, B6, vit. C,...)

- nízká kalorická hodnota

- chutí mi připomínaji kaštany

- vysoký podil vlákniny - zajistí pocit sytosti na dlouho

- snižují hladinu cholesterolu

- nízký glykemický index.

 

Ještě stále pochybujete? Co třeba vyzkoušet jemně opečené batáty ve slupce, s dušenou zeleninou a kuřecím masem na kokosovém oleji?