Zpět na výpis článků

První příkrmy a co se chystá

Publikováno 10.01.2019  |  Matka v běhu



Tento týden byl takovým zlomem v životě Emy. A to doslova! Začaly první příkrmy a s nimy i první pohromy. Než jsem Emče do pusy dala první lžičku, poctivě jsem studovala. Bavilo mě to, stejně jako strava pro dospělé, ale…

Protože klientům vyhazuju z jídelníčku brambory a dávám jim batáty, chtěla jsem Emče taky dopřát. No, nebudu se tu nijak rozepisovat, jak to dopadlo… ale chudak na to měla takovou alergickou reakci, že jsem měla velké výčitky, že nepadla ta poctivá česká brambora.

Ptáte se možná proč? Bylo mi vysvětleno, že batáta je v dnešní době jakýsi módní boom, ale přesto je pro nás exotická. Proto se u dětí má začínat vždy s tím, co u nás roste.

Druhou nevýhodou je nynější zimní období, kdy těžko půjdu na zahrádku a něco jí tam utrhnu nebo vykopu ze země. Vše je chemicky ošetřené víc než si myslíme a to, že to nedělá nic nám dospělím, není záruka u miminek. A tak i když jsem se těšila jak budu vyvářet, rozhodli jsme se, že část ze začátku pokryjeme ze skleniček a budeme se těšit na jaro/léto.

 

Než přišli příkrmy, začala jsem chystat miniseriál, kde je část věnovaná i stravě. Strava dětí je specifická a tak jsem oslovila Lucku Paulusouvou (@slaskoudelane) a můžete se těšit na několik článků o stravě dětí rozdělených podle věku od miminek až po velké břídily.

 

Kdo je Lucka?

Lucie s podnikáním začala před 2 lety, kdy se přes výrobu vlastních raw tyčinek a práci ve fitness pro ženy dostala až ke vzniku vlastní značky “S láskou dělané”, vytváření jídelníčku na míru, poradenství a přednášek v oblasti výživy a zdraví. Jako absolventka zdravotnické školy v oboru nutriční terapeut může rovněž pracovat s nemocnými lidmi, a tak se ve své poradně každý den setkává se spoustou zajímavých příběhů. S každým člověkem pracuje individuálně, dle jeho cílů, přání, chuťových preferencí a zdravotního stavu. Věří, že pokud člověk chce, dokáže vše a sází na intenzivní spolupráci. Vždy chtěla pomáhat a být užitečná, plnit si své sny a stát si za svým. Čož je ve stravě to nejdůležitější.

“Každý z nás je unikátní bytost - pracujme na sobě, následujme své sny a přání a nenechme se nikým ani ničím zastrašit. Investice do sebe je tou nejlepší investicí v našem životě. Nebojme se změny a nových začátků.“ www.slaskoudelane.cz

Lucka má malou neteřinku a je radost pozorovat, jak i u ní ovlivňuje a buduje kladný a správný vztah k jídlu. Věřím, že jednou příjde do její poradny jako za tetou a ne jako klient.

Mimo jiné nás začaly trápit i zuby. Možná jsem to i přivolala, protože otázky na mé odpovědi ohledně zoubků u dětí zpracovává MDDr. Vláďa Štván.

Napadají tě témata nebo dotazy, které určitě nemám vynechat? Sem s nimi!