Zpět na výpis článků

Mateřská je víc než dovolená

Publikováno 23.01.2020  |  Matka v běhu



Dovolená je od slova dovolovat si. A na mateřské si 3 roky dovolujete až až! Ta mateřská dovolená je super. 3 roky jste doma, jen si celé dny hrajete, chodíte na nejrůznější kroužky a když vám dítě usne, tak na kafíčka...

 

Pecka! 3 roky si sice hrajete, ale už nikde se nepíše, že hra začíná mezi 5 - 7 hodinou ranní a do usnutí nejmenšího člena nekončí. Netoleruje se žádná přestávka, pouze pauza na přesun k nové aktivitě. Nebere se ohled na únavu, nemoc nebo dokonce víkend. Víkend na mateřské prostě neexistuje. Je to v dětském světě něco jako den, kdy do hry můžete pozvat víc hráčů a prozkoumat vzdálenější okolí, protože i tatínek se zapojí a někam vás vyveze. 

 

Celý den jste ale se svým zlatíčkem, které můžete mazlit. Ano, to je na tom opravdu moc krásné. Ale ono chce mazlit nonstop! Nonstop bez ohledu jestli jste zrovna na záchodě, tam jde rovnou s vámi, aby se ve hře a mazleni mohlo pokračovat. (Nedej bože, když zapomenete zavřít tuhle speciální místnost! Tak se tam lehce osvěži v tom nekonečném vodopádovém bazénku!).

 

“Večer máš ale na mateřský vždycky pro sebe!”

Když ty “hodnější” mezi 19 - 20 hodinou večer usnou, energeticky nabitější i později, začíná vám denně mejdan. Ale ten si kolikrát ani nedovolíte užít, protože ráno v 6 vás čeká zase to hraní a nikdo se neptá, proč jste nešli odpočívat včas.


Teplá kava jako sprosté slovo

Často se mě kámošky (samo ty bezdětné) ptají, proč nechodím do kavárny. “Dlouho jsme se neviděly, co takhle sednout si u kafe?”

Asi takhle, smířila jsem se s tím, že teplé kafe mám vyjímečně doma a rozhodně u něj nesedím, jsem pořád u nějaké hry, chytám Emu snažící se vylézt na parapet zkontrolovat jestli tam zase neni ta moucha, hledáme klíče (to je u nás nejoblíbenější hra), děsně ji dělá dobře, že tu skrýš na první dobrou prostě nedám. 

 

Relax a vana

Vana je pro mě něco jako symbol “Bušení na dveře”. Když si dovolíte dát si svou dávku relaxu a napustit si vanu, bez pěny! (pěna by se ani nestihla napěnit). Ano, i to si občas matka na mateřské dovolí. Končí to do 3 minut bušením na dveře, aby se vrátila zpět do hry! 

 

Nevím čím to je, ale ti tatínkové mají asi jiné hry nebo pravidla! Nevím co dělám tak skvěle, že ty děti vic táhnout na hry té mámy, když já sama bych kolikrát hrála s tím taťkou. Umí třeba tak skvěle na schovku, že i já mám problém ho najít.