Publikováno 15.06.2014 | Nikola radí/zkouší
Na první pohled podobný kuskusu, ale málokdo ho zná. Na našich stolech se objevuje sporadicky, přestože je výživnější než rýže. Řeč je o bulguru - pšenice s lehkou příchutí ořechů.
Kořeny bulguru nalezneme již u starověkých civilizací. Pro svůj vysoký obsah vlákniny je to velice oblíbená potravina v řadách sportovců, kteří ji ocení pro pocit sytosti. Nenadýmá a zrychluje práci střev. Obsahuje řadu vitamínů a minerálů jako - fosfor, hořčík, železo a vit. A. Díky složení zrychluje metabolismus, ale také snižuje hladinu cholesterolu. Mnoho z vás určitě ocení minimum tuku, které bulgur obsahuje, proto je pasován do řady kandidátů zdravé výživy. Bulgur vás zanechá zcela v klidu, má totiž vliv na nervovou soustavu.
Hodí se nejenom do salátových pokrmů. ale i do nádivek, jako zavářka do polévek nebo jako příloha k masu. Příprava je opravdu jednoduchá - obdobná jako u kuskusu - pouze zalijeme horkou vodou a lehce necháme odstát, dokud se voda zcela nenasákne.