Zpět na výpis článků

Corona vir nás zavřel doma a sebral nám plínky

Publikováno 28.04.2020  |  Matka v běhu



Corona vir nás zavřel doma a sebral nám plínky. Na všem se dají najít pozitiva. A jak jsme na to šli?

 

Emička dostala svůj první nočník k 1. narozeninám a ráda bych zdůraznila, že opravdu jen dostala. Zatímco babičky klely, jak je možné, že v roce má ještě plíny a my rodiče už je dávno neměli, usmívala jsem se jen pod fousem (dnes by to bylo pod rouškou). Našim hlavním mottem bylo jí nočník nezprotivit a zároveň ji v hlavičce nedělat bordel. Šli jsme na to přes indiány. 

 

Když to vypadalo, že si nějaký ten pátek doma pobudeme, nebylo o čem. Indiánská metoda spočívá v tom, že prostě ze dne na den dítě seberete plínky a už mu je nedáte. Vysvětlíte mu, kam se na záchod chodí, s nočníkem ho seznámíte a čekáte, že k tomu dojde. 

 

Než na to vlítnete, mělo by dítě splňovat pár bodů:

 

Na úvod vám doporučím se fakt obrnit a pořídit hodně pracích prostředků snad na všechno. Běžně se nám stávalo, že seděla třeba 20 minut na nočníku, který se po pár dnech stal jejím jakoby křesílkem, a vyčůrala se hned vedle, jakmile vstala. Říkala jsem si občas, hlavně na ni nekřičet. Přišly ale i chvíle, kdy jsem ji domlouvala důrazněji a neskrývala jsem nad nehodou smutek. Nikdy ale ne do fáze, že bych vytvářela dítěti trauma. Hlavní proces trval cca 14 dní, kdy přišlo jedno ráno, že jsem si řekla, že už na to kašlu a zkusíme to třeba za 2 měsíce, že je asi malá a asi potřebuje víc času. A v ten den, jako by zázrak sama prohlásila to kouzelné slovo “bobo” a padlo první čůrání do nočníku. Skákali a tleskali jsme doma jak dva blázni a náš povyk v ní vyvolal takovou radost, že začala hlásit sebemenší kapičku. Občas přišli i chvíle, kdy jsme ji na nočníku zabavili mobil, to zpětně nedoporučuju. Protože běžně ho nedostává, tak na nás chodila s tím, že chce strašně na záchod, aby si tam mohla pouštět youtube. 

 

Teď je to měsíc, kdy nenosí plínky. Nosí je jen na spinkání přes oběd, kdy pokaždé pronesu větu: Teď se jde spinkat, tak dáme plínku, to samé pak večer. Přes den se obvykle probudí suchá, ale i tak ať ji raději ještě má. Na cesty máme v autosedačce, cyklosedačce i kočárku savé přebalovací podložky, kdyby náhodou. 

 

Nebojte, není to ještě 100%, občas, když je třeba s dětmi venku, tak se prostě zapomene. Zatím se nám ještě nedaří zalévat kytičky, tak jsem pořídila skládací nočník buubla a chodií teď ven s námi (mohu ho vřele jen doporučit například na ondálku) .

 

P. S. už se těším jak se víc oteplí a objednáme čištění koberců